your ads here

advertisement

Domov » Nezaradené » Ako správne podávať víno

Ako správne podávať víno

Publikoval 0 Komentár(e)

Skôr ako začnete podávať víno je dôležité aké, aby ste sebe a aj ostatným pripravili skutočne dokonalý pôžitok. Mnohí z nás robia veľa chýb, už pri samotnom nákupe vína. Častokrát nehladia na pôvod či druh vína na jeho ročník, chuť, kvalitu či značku. Víno rozoznávajú a triedia do kategórie biele, červené sladké, polosladké, suché a hlavne pozerajú na ceny. Čím lacnejšie tým lepšie (tak akurát pre peňaženku). Tu práve platí heslo ,,Čím drahšie tak lepšie,čím staršie tak ešte lepšie,,. Víno je vhodné nakupovať pár dní vopred nie hodinu pred jeho konzumovaním. A to preto, aby malo správnu teplotu ktoré obchodné reťazce častokrát nevedia zabezpečiť. Teplota patrí medzi dôležité faktory, príliš teplé biele alebo naopak studené červené môže pokaziť všetky vychutnávania a oberie Vás o pôžitok. Po otvorení a naliatí vína stúpa teplota aj o 2°C.
Ako víno správne nalievať? Nie je to také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá. Na najprestížnejších podujatiach sa víno servíruje princípom, že fľaša sa otvára pred očami prítomných. No v bežných reštauráciach by ste to čakali márne. Víno Vám prinesú už otvorené a do pohárov rozlievajú vína ktoré už dlho stoja na bare. Tak toto nie! Víno by ste mali nalievať z pravej strany. Svoj pohár vždy nalievate až posledný. Hrdlo fľaše sa nesmie dotknúť pohára. Víno nikdy nelejte po okraj! Ak je plný ťažko sa dá uchopiť bez toho aby ste ho nerozliali, lejte ho max. do tretiny pohára. Rozhodne ho dolievajte do prázdnych pohárov, nedopité víno signalizuje to,že dotyčný už ďalšie nežiada. V závere nalievania aby ste zabránili úniku kvapiek vína je dobré nadvihnúť hrdlo fľaše a jemne pootočiť. Pri nalievaní vína oboznámte hostí s vínom s jeho názvom odrody,ročníkom a výrobcom. Rozhodne zapôsobíte.
Victor Hugo raz povedal: „Boh stvoril vodu, ale človek vyrobil víno“. Vinárstvo B/V ho vyrába pre Vás.

Kategórie

Nezaradené

Komentáre boli uzatvorené